• Dyr i nød

Dyr i nød

Dyr i nød serien – som er udarbejdet i tæt samarbejde med Dyrenes Beskyttelse – består af otte bøger om dyr, som af forskellige grunde har brug for særlig omsorg, og om de børn og voksne, som tager omsorgen på sig.

Eleverne udvikler empati og omsorg og lærer at omgås dyr med respekt, når de læser bøgerne, arbejder med opgaverne og indgår aktivt i samtaler om teksten. Samtidigt understøttes elevernes udvikling af sprog om følelser.

Til hver bog kan du downloade en grundig lærervejledning med ideer til samtaler og tilhørende aktivitetsark. Temaerne Empati, Omsorg og Følelser på spil går på tværs af alle 8 bøger.

Læseeksempel

Stationsundervisning

Bange for mus?

Mor skal have nye løbesko, og pigen – som er fortælleren i bogen – er med på indkøb.
Pludselig løber en mus hen over gulvet. Mor bliver bange, men musen bliver fanget og sammen med ekspedienten Sanne finder de ud af, at det er en tam hanmus, som nogen har efterladt i en æske bag bænken i butikken. Fortælleren vil gerne have musen med hjem, men det vil mor ikke, for hun er bange for mus.

Bange for mus? er en fortælling baseret på en virkelig hændelse. Musen har tydeligvis været hos en familie før, for den er nogenlunde tryg ved mennesker. Via samtale om bøgens indhold og illustrationer får eleverne viden om pasning og pleje af mus.

Flotte Lotte

Ponyen Lotte er udmattet. Hendes hove gør ondt, hendes ben gør ondt og den stramme sadelrem har lavet et stort sår på maven, så det gør ondt, hver gang hun bevæger sig. Uge efter uge rejser Gustav og Lotte fra byfest til byfest, så en masse glade børn for 20 kroner kan få en ridetur rundt om fodboldbanen. Sådan var livet for Lotte og Gustav, indtil den dag hvor Sarah og hendes far mødte Lotte. De kunne med det samme se, at Lotte havde smerter og ikke blev passet ordentligt, og så de besluttede sig for at gøre noget ved det.

Flotte Lotte er en fortælling om, hvordan ponyen bliver (mis)brugt af Gustav, som lever af at sælge billetter til ponyridning. Lottes behov for et værdigt liv bliver ikke respekteret. Sarah og far kontakter Dyrenes Beskyttelse, som tager sig af ponyen og sørger for, at hun får et godt liv. De fem domæner: sundhed, adfærd, ernæring,
miljø og mentalt velbefindende er rammen for vurdering af dyrevelfærden.

Hvor skal Mynte bo?

Asta, Erik og deres far skal have Mynte i pleje. Mynte er en ca. 6 måneder gammel hvalp. Hun er tynd, nervøs og bange for alt og alle. Mynte har aldrig før prøvet at være indenfor, hun har aldrig været ude at gå tur, hun har aldrig set legetøj til hunde, og hun har aldrig prøvet at bo hos en familie, som vil passe godt på hende.

Hvor skal Mynte bo? er en realistisk fortælling om, hvordan man passer og opfostrer en hund, som af en eller anden grund har brug for særlig omsorg. Via fortællingen lærer eleverne at forstå og reagere hensigtsmæssigt på hundens kropssprog, så hunde og mennesker bliver trygge ved og glade for hinanden.

Karlo skal flytte

Fortælleren er en dreng, som bor sammen med sin far og katten Karlo. Den lille familie skal flytte. Det har de prøvet før, og det gik åbenbart ikke så godt, derfor prøver de at planlægge flytningen bedre denne gang. Far skal sørge for, at flytningen bliver en god oplevelse for sønnen. Drengen skal sørge for, at det bliver en god oplevelse for katten Karlo. Katte er territoriale af natur, så der er meget at tænke over, når de skal flyttes til et nyt hjem. Hvis de ikke opfatter det nye hjem som deres territorium, vil de sandsynligvis forsøge at komme tilbage til deres tidligere hjem. Dét oplevede Karlo og familien, da den store kat Tarzan vendte tilbage til ”sit” hus og have, hvor Karlo og familien nu bor.

Karlo skal flytte er en realistisk fortælling om, hvordan man passer på sin kat – ikke mindst i forbindelse med en
flytning. Via fortællingen lærer eleverne at forstå og reagere hensigtsmæssigt på kattens natur og dens kropssprog.

Katten under trappen

Aya og Milas hører, at det pusler under trappen på skolen. En stor brun og sort kat gemmer sig derinde. De får lokket katten ud med godbidder fra madpakkerne og sørger derefter dagligt for vand og lidt mad til katten, som ellers passer sig selv. I en weekend kommer tre drenge fra 6.klasse over på skolen. De skræmmer katten, så den løber væk. Katten bliver fanget i et drænrør, hvor den er tæt på at drukne.

Katten under trappen er en realistisk fortælling, som giver eleverne indsigt i de daglige kampe, som hjemløse dyr kan stå over for, og viden om, hvordan kvaliteten af dyrenes liv forbedres, når omsorgsfulde mennesker griber ind.

Klat, Sjat og Pjat hjælper til

Maria er bibliotekar og elsker at drikke kaffe og spise kage i fred og ro i sin have. Hun bager især pandekager og græskartærte. Jakob flytter inde ved siden af Maria. Han elsker sine høns. Han har tre af dem i sin baghave, de har tidligere været burhøns. Hønsene kan høres, og det
irriterer Maria. Men de lægger jo også friske æg hver dag. Nabostridigheden løses på bedste vis, da Maria efterhånden må erkende, at friske æg giver ekstra gode kager!

Klat, Sjat og Pjat hjælper til er en hyggelig fortælling, der bruger humor og sjove illustrationer til at skabe mere viden om høns og deres behov i forhold til de fem domæner, som er rammen for vurdering af dyrenes liv: sundhed, adfærd, ernæring, miljø og mentalt velbefindende.

Nej til fyrværkeri

Nytårsaften står for døren. Allerede sidst på eftermiddagen starter fyrværkeriet rundt om den gård, hvor Agnes og hendes forældre bor. Agnes’ hest Prins bliver skræmt og prøver at flygte og kommer let til skade. Efter nytår taler de i klassen om alle de dyr, der blev skræmte nytårsaften. De beslutter at tage affære, så det næste nytår bliver festligt og fredeligt, så også dyrene kan være med.

Nej til fyrværkeri er en fortælling om, hvordan Agnes og hendes klasse med udgangspunkt i deres oplevelser nytårsaften beslutter at få mere viden om de negative virkninger, fyrværkeri kan have på dyr og miljø. De beslutter at gøre noget for at forbedre dyrenes liv i deres by. Klassen planlægger derfor et festligt og dyrevenligt arrangement, uden fyrværkeri, når de næste gang skal fejre nytår i byen.

Storm stikker af

Storm ligger på fliserne ensom og sulten. De mennesker, han bor sammen med, er væk næsten hele dagen, så han er lænket til den gamle trækasse, som de kalder et hundehus. Han keder sig – undtagen når pigen med den gule cykelhjelm kommer forbi. Så farer han frem og gør højt – indtil lænken trækker ham tilbage. Pigen synes, det er synd for Storm. Men hun ved ikke, hvordan hun kan hjælpe ham. En nat bliver det uvejr, lynet slår ned i træet, Storm stikker af og bliver ramt af en bil.

Storm stikker af er en fortælling om Storms rejse fra et liv i ensomhed, sult og omsorgssvigt, lænket udenfor til et utæt hus, til han får et helt nyt liv hos en omsorgsfuld familie. Men først skal han gennem mange udfordringer, han bliver påkørt og kommer på dyreinternat, hvorfra han til sidst bliver adopteret af en familie.